KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Çocuk okula nasıl alıştırılır? Okula gitmek istememek neden olur?

Okul çağına gelmiş çocukların en büyük sıkıntısı düşkün oldukları anne ve babadan uzaklaşma kaygısıdır. Bu durumda kendilerinin güvende …

Çocuk okula nasıl alıştırılır? Okula gitmek istememek neden olur?

Okul çağına gelmiş çocukların en büyük sıkıntısı düşkün oldukları anne ve babadan uzaklaşma kaygısıdır. Bu durumda kendilerinin güvende olmayacağını hisseden çocuk, okula gitmek istemiyor. Anne ve babadan ayrılma duygusundan arındırmak için ebeveynlerin çocuğu okul ortamına alıştırması gerektiğini belirten uzmanlar açıkladı. Çocuk okula nasıl alıştırılır? Okula gitmek istememek neden olur?

Bebekliğinden itibaren annesi ve babasıyla yaşayan çocuk, bir anda ebeveynlerinden ayrıldığında büyük korku yaşayan çocuk kaygı bozukluğu ile baş başa kalabilir. Bu da çocuğun üzerinde kalıcı bir etki oluşturmaktadır. Aynı şekilde çocuğun kaygı bozukluğu sebebiyle okulda nefret ettiği, akademik başarısının da sürekli düşüşte olduğu görülmüştür. Uzmanlar çocukların okula ısınması için önceden alıştırma yapmak gerektiğini, izah edilmesi, heveslendirilmesi ve okul sürecinde de ailesinin yanında olduğu hissinin verilmesi gerektiği belirtildi.

 

 

okula giden çocuk

ÇOCUK OKULA NASIL ALIŞTIRILIR?

 

 

⇒OKULLARI DOLAŞIN

Çocukla birlikte okula başlamadan önce bol bol öğrenci hayatını izlettirin. Öğretmenlerle konuşmasını mümkünse okulları dolaşmasını sağlayın. Okul hayatının çocuğun ilgisini çekmesini sağlayın. Seçtiğiniz 3-4 okul arasından çocuğunuzun istediği okula gitme özgürlüğünü tanıyın. Onun birçok zamanını geçireceği ortamını kendi oluşturması okula başlama sürecinizi kolaylaştırır.

okul sevmeyen çocuk

⇒ÇOCUĞU OKULLA ASLA KORKUTMAYIN!

Okulu bir otorite gücü olarak yansıtmamak gerekiyor. Bu konuda uyaran uzmanlar, çocuğun okulu sevmesi ve sevinçle gitmesi, öğrenmeye açık olmasında çok büyük etken olduğunu belirtti. Okuldan korkan çocuk, gitmek dahi istemezken bir yandan da akademik hayatının kötü geçmesine sebebiyet verir. Olabildiğince ebeveynlerin okulu sevdirmesi gerekmektedir.

okula giden çocuk

⇒İLK OLARAK TAM ZAMANLI OKULA YAZDIRMAYIN

Çocuğun eğitim ve öğretime hazır olması için anaokulu ya da kreş gibi ortamlarda öncelikle sosyalleşmeyi, oynamayı ve eğlenmeyi bilmelidir. Direk ilkokula yazdırılan çocuk o kadar saat hiç tanımadığı insanlarla zaman geçirmek istemeyecektir. Onun yerine anaokulunda 2-3 saat zaman geçirmesi çocuğun alışma süreci için en uygunu olacaktır. 3 yaşından itibaren oyun gruplarıyla başlayabilir, anne ve çocuk saatinde birlikte oyunlar oynayarak ortama ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

okulu sevmeyen çocuk

⇒PROBLEMLERİNİ YÜZÜNE VURMAYIN

Çocuğu  okul hayatında da başarılı ve her şeyi sizinle paylaşmasını istiyorsanız, asla çocuğun hatalarını yüzüne vurmayın. Çocuk hatasının ona vurulduğunu hissettiğinde kendini noksan hisseder ve içine kapanmaya başlar. Okulda çıkan problemlerden de bahsetmezken, asosyal bir yaşama doğru gidebilir. Yüzüne vurmak yerine güzelce açıklamayı ve hatasının hata olduğunu kabul ettirmeyi deneyin. Bunu da yaparken her insanın hata yapabildiğini unutmayın.

derste uyuyan çocuk

⇒ÇOCUĞUN DA DİNLENMEYE HAKKI VARDIR

Okulu seven çocuk zaten gitmek isteyecektir ama arada uyuyakalıp gitmek istemediğini söylüyorsa, onu dinlemelisiniz. Çocuklarda yorulur, kitaplarla git gel yapmak, akşam eve gelince sürekli ders çalışmak, çocukların beyinlerini ve vücutlarını yorabilir. Aşırı olmadıkça günlük tatillerini hoş karşılayabilir ve çocuğun bu isteğine karşı saygı duymalısınız.

gözlemci anne

⇒GÖZLEMCİ OLUN!

Çocukların bazıları rahatlıkla her şeyi ailelerine anlatabilirken, bazıları ise anlatmamayı tercih edebiliyor. Okulda yaşananları rahatlıkla anlatması için çocukla ebeveynin bağının sürekli aktif ve sağlam olması gerekir. Ayrıca ebeveynlerin okul ile sürekli irtibatta olması gerekmektedir. Çocukta değişen davranış, huy ya da kötü bir durum olduğunda ebeveynin hemen müdahale etmesi ve çocukla konuşması gerekirse psikolog eşliğinde bir uzmana danışması gerekir. Çocuklarda bir çok sıkıntı meydana gelebilir. Onlar dünyayı anlamlandırma çalışmasında olduklarından, hatalarının da doğrularının da farkına varamaz.

okula giden çocuklar

OKULA GİTMEK İSTEMEMEK NEDEN OLUR?

Çocuk kendi otoritesinden ayrıldığında kaygı duymaya ve korkmaya başlar. Güvenilir bölge olarak o otoritenin etrafından dolanan çocuk bir anda kendini savunmasız hissedebilir. Bu yüzden ebeveynler çocuklara öncesinde alıştırma yapmalı ve kendilerine bu kadar bağımlı kılmamalıdır. Çünkü çocukta oluşturabileceği özgüven eksikliği hayatı boyunca üzerinden atması zor bir hale dönüşebilir.

okula gitmek istemeyen çocuk

Çocuğunuz sizin yokluğunuzda korkabilir. Bu yüzden giderken neden gittiğinizi ve ne zaman geleceğinizin açıklamasını yapmaktan çekinmeyin. Eğer açıklama yapmazsanız çocuk kendini terk edilmiş hissedebilir ve okula karşı da kin besleyebilir.

üzgün çocuk

Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır. Bu kişilik özelliklerine sahip çocuklarda tetiği çeken bir etken korkuyu başlatabilmektedir. Bunlar ailede bir hastalık, yakınının kaybı, okul veya öğretmen değişikliği gibi değişkenlere bağlı meydana gelmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ