KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Grip salgınından korunmak için neler yapılmalı? Grip vakaları neden katlanarak arttı

Korona virüs vakasından sonra yaşanan grip salgınları giderek artıyor. Bu durum karşısında sık sık açıklamalarda bulunan Hekimler, bu yılki grip vakalarının eskiye oranla 2-3 kat daha fazla arttığını ve daha inatçı olduğunu belirtiyor.

Grip salgınından korunmak için neler yapılmalı? Grip vakaları neden katlanarak arttı

Korona virüs vakasından sonra yaşanan grip salgınları giderek artıyor. Bu durum karşısında sık sık açıklamalarda bulunan Hekimler, bu yılki grip vakalarının eskiye oranla 2-3 kat daha fazla arttığını ve daha inatçı olduğunu belirtiyor.

 Türkiye bu yıl korona virüsün getirdiği sıkı tedbirleri geride bırakarak bir kış yaşıyor. Fakat grip vakalarında önceki yıllara göre görülen artış oranları ülke genelinde dikkat çekiyor. Hekimler hem yetişkinlerde hem de çocuklarda inatçı ve iyileşmesi zor olan bu grip vakalarında artış yaşanmasına dikkat edilmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Aynı zamanda okul sezonunun başlamasıyla birlikte yaşanan vaka artışları sebebiyle bazı bölgelerde eğitime ara verildi. Grip vakalarının eskiye oranla 2-3 kat daha fazla arttığı ve ağır olarak geçirildiği belirtildi. 

BBC Türkçe’ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Emine Parlak, “Pandemide insanlar çeşitli korunma yöntemleriyle bu virüslere iki yıl boyunca yabancı kalmıştı” açıklamalarında bulundu. Grip virüsünün çocuklarda daha sıkı görüldüğü üzerinde duran Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ise “Çocuklar bu virüslerle ilk kez tanışıyorlar. Erişkinler de iki yıl bu virüslerden uzak kaldı, şimdi ilk temas döneminde abartılı bir yanıt görüyoruz. Tıpkı koronavirüsün ilk zamanlarındaki gibi” şeklinde açıklıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DÜŞMESİ GRİP VAKALARINI ARTIRDI

BBC Türkçe’ye konuşan Hekimler, bu yıl yoğun geçen ve ağır atlatılan grip vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Grip vakalarının bu kadar uzun süreli olmasının temel nedeni, koronavirüs pandemisiyle geçen iki yılın ardından sonra bünyemizin ‘tembelleşmesi’ olarak ele alındı.Pandemi döneminde maske ve diğer önlemlere dikkat eden fakat pandemi sonrasında önlemleri aksatarak virüsle karşı karşıya kalan insanların, bağışıklık sisteminin bu virüslere karşı duyarlılığının arttığını belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, 

“İki yıldan fazla zamandır toplum ciddi bir koruma altındaydı, maskeler takılıyordu. Bu virüslerle bu çocuklarımızı ve toplumun genelini karşılaştırmayarak duyarlı kitlede artış yarattık. Pandemide, geçmiş yıllarda gördüğümüz influenza, adenovirüs, enterovirüs ve buna benzer üst solunum yolu enfeksiyonu yapabilecek bir takım viral virüslerin yayılımını da engelledik. Bu sene her şey serbest olunca, maskeler de çıkınca ve çocuklar sürekli eğitim öğretimin içerisinde yer almaya başladıkça doğal olarak bu virüslerle karşılaştılar ve o duyarlı kitlenin hepsi enfekte olmaya başladı. Sonuçta her yıl görebileceğinizin çok daha üzerinde bir hasta sayısıyla karşı karşıya kaldık. Normalde bu dönemlerde görebileceğiniz hasta sayısı 10 iken, duyarlı kitlenin artmasıyla bu 25-30’a çıktı, 2-3 kat arttı.” şeklinde yorumlarda bulundu.

Bağışıklık sistemi grip vakalarında ki artışı etkiliyor

HASTALIKALR DAHA İNATÇI VE AĞIR SEYREDİYOR

Önceki yıllara bakılarak bu yıl hastalıkların daha inatçı ve ağır seyreden bir yol izlediğini belirten hekimler, çoğu gelen vakalarda hastalığın “tekrarlayan” özellikler gösterdiğini belirtiyor. Bu konu hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Tutluoğlu, “Belirtiler sanki sıfırdan başlıyormuş gibi tekrarlıyor. Bazen üzerine diğer viral enfeksiyonlar veya bakteri enfeksiyonları eklenebiliyor, bu da çok sıklıkla gördüğümüz bir şey” şeklinde ifade etti.

Grip salgını

İYİLEŞME SÜRECİ UZUYOR VAKALAR KATLANARAK ARTIYOR

İyileşme sürecinin ve tekrarlanan enfeksiyonlar üzerinde duran Prof. Dr. Ertuğrul, “Kişi önce influenzaya yakalanıyor, tam iyileşme evresindeyken çocuk okuldan eve başka bir virüs getiriyor. O bitmeden ötekisi başlıyor. Çocuklarda da aynı şekilde, biri bitiyor diğeri başlıyor. Sonbaharın sonuna doğru başlayıp aralık ayıyla devam eden süreç boyunca çocuklar neredeyse sürekli hasta” yorumunda bulundu.

Grip vakalarında artış

GRİP SALGININDAN KORUNMANIN YOLLARI

Doktorlar toplumda artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonunun hepsinin damlacık yolu ya da solunum yoluyla bulaştığını belirtiyor. Yöntemlerin Covid-19 önlemleri ile aynı olduğunu söyleyen hekimler, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmayı, mesafeyi korumayı ve iç mekanları sık sık havalandırmayı önermektedir. Covıd-19 salgınından da aşina olduğumuz maske, mesafe ve hijyen konularına da özen göstermenin gribe karşı daha etkili bir silah olacağını vurgulanıyor.

Gripten korunmanın yolları

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ