KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Çocuklara saat nasıl öğretilir? Okul öncesi çocuğa saat nasıl anlatılır?

Zaman kavramı başlarda çocuklara bir şey ifade etmese de çocuklar bu dönemde zaman dilimini kendileri kendilerine anlamlandırmaya başlamaktadır …

Çocuklara saat nasıl öğretilir? Okul öncesi çocuğa saat nasıl anlatılır?

Zaman kavramı başlarda çocuklara bir şey ifade etmese de çocuklar bu dönemde zaman dilimini kendileri kendilerine anlamlandırmaya başlamaktadır. Çocuklara anlatmak her ne kadar sabır isteyen bir süreç olsa olsa da bir ebeveynin sabırlı ve istikrarlı olması önemlidir. Sürekli karıştırılan saati öğretmenin yollarını sizler için araştırdık. Çocuklara saat nasıl öğretilir? Okul öncesi çocuğa saat nasıl anlatılır?

Zamanı kendi kendilerine anlamlandırmaya başlayan çocuklar 2-4 yaş aralığında saatin farkında olmaktadırlar. Çocuklar kendi kendilerine zamanı çözerken, aslında güneş doğduğunda okula gideceklerini ya da parka gitme vaktinin güneş biraz battıktan sonra olması gibi kodlayabilmektediler. Bu süreçte çocuğun kafasını karıştırmamalı, sabırlı ve azar azar öğreterek yol almamız gerektiğini vurgulayan eğitimci uzmanlar, saati çocuğa en doğru biçimde öğretmenin yollarını da açıkladı. 

çocuklara saati öğretmek

ÇOCUKLARA SAAT NASIL ÖĞRETİLİR? OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞA SAAT NASIL ANLATILIR?

Zamanı anlatma sürecinden geçerken, çocuklara ebeveynlerin işten ne zaman geleceği, yada tablet bilgisayara bakma saati gibi onlar için hayati önem taşıyan ilişkilerin zamanlarını iyi bilmektedirler. Bu bildikleri süreç içerisinden ilerlemek her zaman için daha kolay ve anlaşılır olacaktır. Saatin kaç olduğunu sorduğunda çocuğunun saate bakarak verdiği cevap doğru olsa bile bu, hala onun saat ve zaman kavramını öğrendiği anlamına gelmez. Fakat sayıları öğrenmiş çocuğun yavaş yavaş saati de öğrenme zamanı gelmiş demektir. 

çocuklara saati anlatmak

1- GÖRSEL ANLATIN

Okul öncesi de olsa, ilkokul çocuğu da olsa, zihinde en çok yer kaplayan kısım görsellere ayrılan bölümdür. Dolayısıyla bir şeyi ne kadar göze hitap edecek, renkli, desenli olarak anlatırsanız o kadar zihninde yeri sağlam olacaktır. Zaman zaten soyut bir kavram. Soyut olan bir kavramı çocuğa öğretmeye çalışırken bunu olabildiğince görsel şeylerden yararlanıp somutlaştırarak yapmak gerektiği ortaya konan gerçekler arasında yer alıyor. Sayıları bilen çocuğa karşı sabırlı ve sırayla ilk olarak saat kavramı sonra dakika kavramı, ardından hepsi oturduktan sonra kalalar geçeler anlatılabilir. Bu süreçte sabırlı olmanız gerekmektedir, bol bol saat egzersizleri yapın. 

çocuklara saati öğretmek

2-OYUNLAŞTIRIN

Akrep ve yelkovanı anlatırken, birbirlerini kovalayan ve sürekli yarış halinde olan insanlar gibi düşündürebilir ya da hayvan simgeleriyle süsleyebilirsiniz. Yakalandıklarında saatin tam olduğunu, işte aralarında çeyrek uzaklık olduğunda kala ya da geçe olduğunu vurgulamak saate bakmalarının en güzel yanı olacaktır. Bununla birlikte dijitalleşen dünyada çocukların sağlığı açısından uzak kalmasını desteklesek de, yine saati öğreten uygulamaların varlığında da söz etmiş olalım…

çocuklara saati öğretmek

3- KUM SAATİ ÇÖZÜMÜ

Zaman kavramını oturmayan çocuklar için, geçen ve kalan zaman dilimini idrak etmesi adına kum saati çok iş görecektir. Kum saatini çevirip bir yemek arası ya da sevdiği şeye ayrılan zamanın üç kum saati olarak belirtilmesi, zaman kavramının oturmasına yardımcı olacaktır.

çocuklara saati öğretmek

4-ZAMAN DİLİMLERİNİ ANLAYACAĞI GİBİ KODLA!

Akılda kalan yönlendirmelerden biri de kodlama yapmaktır. Çocuğun saati öğrenebilmesi için “En sevdiğin film cumartesi günü” ya da “Öğle yemeğinde patates kızartması var” gibi ibareler o öğlenin ya da cumartesinin ne zaman geleceğinin sabırsızlığı içerisinde ona öğretir. Bu tarz kodlamalara ilk etapta günlerden başlayabilirsiniz, sonrasında saatler, ardından dakikalar üzerinden yatma ve uyanma vakitleri gibi hayati noktalarına değinerek öğretmek daha kolay gelmektedir.

Yavaş yavaş çocuğun planlı bir hayata geçiş yapmasını sağlayın. Saat 10’da uyuyor oluşu ya da 8’de kalkıyor oluşuna göre gün içerisinde yapacaklarını sıralamasını sağlayın. Bu şekilde okul hayatında da düzenli ders çalışma kavramını rahat oturtacaktır.

çocuklara saat öğretmek

5-ÇİÇEK SAAT YÖNTEMİ

Analog saati öğretmek için çiçek saat yöntemi çok kullanılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Kol saatinde saatin nasıl anladığımıza yönelik bu çalışmada çocuklara artık cevap verebileceksiniz. Bu yöntemde daire şeklinde bir duvar saatine ve renkli kartona ihtiyaç duyulmaktadır.

  • İlk olarak kartondan bir çiçek gövdesi ve yaprakları yapılır.
  • Yaprakların uzun olanı yelkovanı kısa olan ise akrebi temsil ediyor olacak.
  • Kısa yaprağın üzerine saat, uzun olan yaprağın üzerine dakika yaz. Böylece çocuğunun akrep ve yelkovan kavramlarını anlamasını kolaylaştıracaktır.
  • Saati çiçeğin merkezi gibi düşün. Her 5 dakikalık kısma denk gelecek şekilde çiçeğin yapraklarını yarım daire şeklinde şeklinde kesip üzerine 00, 05, 10 ve 15 şeklinde dakikaları yaz. Bu sayede çeyrek geçe ve buçuk kavramları daha kolay bir şekilde anlatılmaktadır.

 

 

 

 

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ