KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz? Bu ayın son günlerinde, dünya uzun sürmeyen bir güneş tutulmasını tanık olacak. Bu yolla, Güneş’in tutulmasını ve doğrudan güneşe bakmanın zararlarını gözlemlerken dikkat etmeniz gereken şeyleri derledik.

Her şeyden önce, hatırlatmamıza izin verin, 21 Ağustos 2017’de 99 yıl içinde ilk defa tam güneş tutulması gerçekleşecek.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Tutulma 90 dakika sürecek ve ay güneşin önünde 2 dk 40 saniye sürecek, yüzyılın en büyük güneş tutulma deneyimi olacak.

Bu efsanevi doğa olayı ABD’de en iyi görülecek, ancak kısmen bu güneş tutulmasına Türkiye’den de tanık olacağız.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Burada gösterilen kısım dışındaki alanların çoğunda tutulma büyük bir şekilde görülecektir, ancak ay tamamen güneş altında kalmış gibi görünmemektedir.

Güneşe ve çıplak gözle bakarsanız hangi ciddi hataları yapabilirsiniz?Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Gözün farklı kısımları ‘görme’ yeteneği için ortak çalışmaktadır. İris, pupil, kornea ve retina görüntüyü biraraya gelir ve sinirler vasıtasıyla beyne gönderir; beynin bu verileri görselleştirir.

Retinanın ortasında makula adı verilen bir bölge vardır (sarı benek) ve göze en yakın nesneleri seçme görevi yapar.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Makula, gözün en keskin görüntülerini elde etmeye yardımcı olur; yani, NYU Langone Tıp Merkezi’nde göz muayene bölümünün başındaki Joel Schuman göre, maküla’da herhangi bir dejenerasyon meydana gelirse, orta noktada yalnızca gri veya siyah bir resim görürsünüz.

Bu hassasiyet aslında retinanın maküler alanında çok ince bir tabaka haline gelmesinden kaynaklanmaktadır.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Bascom Palmer Göz Enstitüsü Dr. Ranya, Habash’e şunları söylemektedir: “vücudunuzun derisi olarak düşünün, göz kapağınızın derisi topuk derisine göre çok daha incedir.”

Retinal hasar, kısmen doğrudan güneşe maruz kalma nedeniyle 30-60 saniyede veya daha kısa sürede ortaya çıkabilir.

Fotokimyasal zehirlenme diye bilinen bu durum ortaya çıktığında, retinal hücreler hasar görür ve tedavi genellikle imkansızdır.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Dr. Schuman’a göre, dikkatsiz davranıyorsanız, gözlerinize ciddi hasar verebilirsiniz.

Ayrıca, maküler görüntünün yalnızca bir bölümünü sağlar, dolayısıyla orta kısımdaki gri / siyah bölge dışında herhangi bir probleminiz olmaz.

Güneş tutulması gibi güneşe doğrudan bakmanız gereken durumlarda ne yapmanız gerekir?Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Ayın güneş ışınlarını neredeyse tamamen kesip bırakmadığını unutmayın; gözlük veya koruyucu lenslerinizi çıkardıktan sonra birkaç dakika çıplak gözle bunu görebilirsiniz.

Sıradan güneş gözlüğü bile gözlerinize ciddi koruma sağlar!Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Güneş tutulmasını izlerken gözlük kullanın, doğrudan güneşe bakmanız gerekmezse yapmayın.

Ayrıca, güneşin tutulmasını izlemek için özel olarak tasarlanmış gözlükleri var ve normal gözlüklerden bin kat fazla karanlık sağlıyorlar.

Güneş tutulması sırasında dürbün veya diğer optik yardımcılarla güneşe bakarsanız, koruyucu siyah objektiflere sahip olduğunuzdan emin olun.Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

Bunlar genel olarak gözlerinize uygulanan kurallardır! Retinalarınıza iyi bakın, güneş tutulmasında iyi seyirler!

Kaynak: BuzzFeed
Çeviri: Deniz Ay

Güneşe baktığınızda gözlerinize ne kadar zarar verdiğinizi biliyor musunuz?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ