KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Rahim ağzı kanseri neden olur? Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda en çok görülen kanser hastalıklarından biri olan rahim ağzı kanseri, erken dönemde belirti vermez. Bu yüzden ilerledikçe tedavisi …

Rahim ağzı kanseri neden olur? Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda en çok görülen kanser hastalıklarından biri olan rahim ağzı kanseri, erken dönemde belirti vermez. Bu yüzden ilerledikçe tedavisi oldukça zor geçer. Vajinal kısmın içinde yer alan ve serviks denilen kısımda meydana getirdiği için yaşamı olumsuz etkiler. Rahim ağzı kanseri neden olur? Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü kadınlarda vajinanın dış kısmından içe doğru yerleşir. Genital alanda siğillere neden olur. Bu siğiller yaraya dönüşür. Ancak ilerledikçe rahim ağzındaki hücrelerin bozulmasına yol açar. Yüzeyde anormal olarak artan bu hücreler kansere zemin oluşturur. Aslında kaşıntı ve akıntı gibi durumlar yaşanır. Kadınların bir çoğu bu tarz durumları farklı yorumladıkları için erken dönem tedavisine hep geç kalınır. HPV virüsüne dünyadaki bütün kadınların yüzde 80’i hayatlarında bir kez olsun karşılaşmışlardır. HPV virüsüne maruz kalmak demek rahim ağzı kanserinin yaşanması demek değildir. Ancak bakımsızlık ve düzensiz kontroller nedeniyle yaşanma ihtimali yükselir. Bunun yanı sıra kanser hücresi oluşumu genetiksel bir durumdur. Aile öyküsünde kanser olan kişilerin farklı bir çeşit olsa da kansere yakalanma riskleri oldukça yüksektir. 

rahim ağzı kanseri hızlı yayılan hücrelerden oluşur

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • İlerleyen süreçlerde belirtileri ağır olan rahim ağzı kanseri vajinal kaşıntı ve ağrı ile başlar. Daha sonra kanamalar, vajina ağzında doluluk hissi, dokununca gelen kitle, koyu renkte akıntı gelir.
     
  • İlişki sırasında aşırı derecede kanama meydana gelir. Öte yandan idrar yaparken yanma ve koyu renkte idrar yaşanır. Sürekli olarak kabızlık ve kanlı büyük dışkı görülür. 
     
  • Şiddetli bacak, bel ve kasık ağrıları görülür. Öte yandan her kasık arasında da ödem yaşanır. Ödem kitleleri ele gelebilecek derecede yüksektir. 
     
  • Kanserli virüsler aynı zamanda bütün vücuttaki organlara hasar verebilir. Özellikle karaciğer ve akciğer riskli gruplar arasında yer alıyor. 

rahim ağzı kanseri hızlı yayılan hücrelerden oluşur

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kadın doğum uzmanlarının kontrolünde gerçekleşir. Kolposkopi ile kontrol edilir. Aynı zamanda PAP smear testi en hızlı teşhis konulan tedavi yöntemidir. Aile öyküsünde kanser riski olanların 20 ve 30 yaşları arasında yılda bir genel kontrol yapmaları lazımdır. Teşhislerden sonra uzmanlar lazer, konizasyon, kriyoterapi ve loop gibi tedaviler uygulanır. Çoğunlukla kanseri azaltmak için yapılan tedavilere ek olarak son yıllarda lazerle çoğal hücreler küçültülür. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ